1 Beskriv din sak
2 Samle underskrifter
3 Få saken vurdert

    Redusere godtgjørelser for folkevalgte tillitsmenn- og kvinner

    Porsgrunn, Telemark
    Redusere godtgjørelser for folkevalgte tillitsmenn- og kvinner
    Opprettet: 03.04.2015 av Espen Ellingsen
    Sluttdato for signering: 17.05.2015
    I dag følger godtgjørelsene for politisk valgte tillitsmenn- og kvinner rådmannens lønn: Ordfører samme godtgjørelse som rådmann, varaordfører halv lønn og tillitsvalgte i bystyret en prosentvis sats. Dagens politikergodtgjøring/avlønning ble vedtatt i valgperioden 2003-2007. Folkevalgte har ikke kommunisert denne nye godtgjørelses-praksisen med innbyggerne. Innbyggerne har ikke blitt tatt med på råd. Det er stor motstand mot dagens politikerbetaling, som gjør at 5-10 politikere i bystyret godtgjøres med 200.000-300.000 kroner årlig, i tillegg til styrehonorar som følge av politisk virksomhet. Den vanlige bystyrepolitiker godtgjøres med rundt 50.000 kroner årlig (som bystyrerep. og som medlem i et utvalg). Denne godtgjøringen/avlønningen ønskes endret til tidligere praksis, hvor folkevalgte fikk dekket tapt arbeidsfortjeneste. Forslag: Dagens vedtatte praksis for godtgjøring/avlønning av folkevalgte tillitsmenn- og kvinner endres til kun å dekke tapt arbeidsfortjeneste.
    18 av 300 underskrifter
    Se underskrifter Denne saken er lukket og kan ikke skrives under på lenger
    Denne saken er avsluttet. Kommentarfeltet er derfor stengt for nye kommentarer.

    5 kommentarer:

    Espen Ellingsen

    Mandag 13.04.2015
    ... og hvorfor kan du og dine familiemedlemmer ikke skrive under på saken Jan Erik? Hadde det ikke vært gøyalt om ordfører og resten av bystyret, som du er en del av, ble presset, som følge av vårt glitrende demokrati, til å måtte offentlig vurdere, diskutere etc. saken om politikergodgjøring, så alle innbyggerne kunne høre argumentene fra politikerne selv. Det tror jeg du godt kan like..hehehehe..

    Espen Ellingsen

    Mandag 13.04.2015
    Jan Erik Du løfter fram et poeng her. Likevel mener jeg at dekning av tapt arbeidsfortjeneste som godtgjørelse for alle folkevalgte, uavhengig av om de jobber offentlig, privat eller er selvstendig næringsdrivende. Jeg tror det er viktig at vi som samfunn nedtegner et prinsipp hvor det å være tillitsvalgt ikke handler om betaling, men om uegennyttig innsats for noe som er større enn oss selv. Lage på nytt et rammeverk ift. hva vi som samfunn oppfatter som et viktige verdier for oss. Jeg hevder bastant at per i dag synes de fleste folkevalgte at det er så mye finere å være bystyrerep. enn det å være tillitsvalgt i lag og organisasjoner, så dermed må de ha betaling. Handler litt om denne berømte distinksjonen... Et annet moment som er viktig, er å definere hva slags verv det å være folkevalgt er: Meningen, siden Kommuneloven ble innført, har vært at folkevalgte i kommune og fylkesting er et styre: De skal styre, vedta saker, langtidsplaner, økonomi etc. Ikke drukne ned i enkeltsaker og detaljer. Det er et moderne fenomen, at folkevalgte går med brask og bram inn i enhver sak som fremmes for formannskap og bystyre. bystyret skal være et styre - saksbehandling og bakgrunn for sakene som kommer opp i bystyret er det administrasjonens eksperter som utreder. Her bommer bystyrerep. stygt i dag, da det å gå for den og den saken gir medieoppslag etc. Det gjør at politikk tar mye, unødvendig tid, og løfter fokus bort fra folkevalgtes viktige oppgave, nemlig å se de store, lange linjene. poengene er mange, men jeg kan ta ett til fra Porsgrunn: du som har sittet i bystyret nå snart i fire år, du har jo selv sett grådigheten blant mange av dagens politikere. de hjelper hverandre frem, kumulerer hverandre, og per i dag er det nesten 45% av de 49 bystyrerep. som er sikre på gjenvalg. Det handler om at den nåværende ukulturen aldri blir luftet ut, politikergodtgjørelsene vil fortsatt være på dagens nivå etc. Det fordi litt for mange har gjort tillitsarbeid i kommune, og i fylkesting, til et yrke, eventuelt til en god biintekt. Det er mange momenter, blant annet at godtgjøring kan i verste fall være demokratifiendtlig, da de samme menneskene sitter på de samme taburettene i valgperiode etter valgperiode. De hindrer mange i å komme inn, fordi de selv ønsker godtgjørelsene, både i bystyret og utenfor. du vet selv om de grådigste, som tilsammen bare som folkevalgte i Porsgrunn casher ut årlig opptil 500000 kroner som følge av at de er politikere (da er styrehonorar etc i offentlige og private bedrifter medregnet). PS! Mange tror og oppfatter at jeg ser ned på folkevalgte. Det gjør jeg ikke. Jeg har respekt for dem, men jeg mener de trenger hjelp til å se nye muligheter, høre andre tanker etc. du vet som jeg; når kollegaen din er grådig, blir du selv også grådig. sånn er det, og jeg er slettes ikke bedre enn andre...

    Jan Erik Parr

    Torsdag 09.04.2015
    Hei Espen, Det er noen betraktninger jeg tror du ikke har tenkt godt nok gjennom her, selv om jeg grunnleggende er enig i veldig mye av det du fronter. Du vet, er man ansatt i kommunen eller staten - da er det et sterkt ønske fra arbeidsgiver, og den legger faktisk til rette for politisk deltakelse. Er man i tillegg medlem av KS, så blir man sannelig belønnet med vesentlig kortere opptjeningstid for full pensjon - om man sitter et par perioder i et bystyre. Men, er man som meg ansatt i en privat bedrift, da er en ansatt sitt ønske om politisk deltakelse ikke ubetinget positivt. Selv er jeg gjentatte ganger blitt bedt om å kutte ut. Det er faktisk en belastning, kan føre til redusert mulighet til forfremmelse og uansett må man faktisk finne seg i litt mobbing... Dekning av tapt arbeidsfortjeneste har dessuten en maksimalsats, hvilket vil bety at man uten godtgjørelsen faktisk må "betale" av egen lomme for å gjøre "samfunnstjenesten" . For folk som er selvstendige næringsdrivende blir det med ditt system tilnærmet umulig å delta aktivt i politikken. Er vi tjent med et bystyre bestående av kun offentlig ansatte og pensjonister ? Jeg tror svaret er nei, så spørsmålet mitt til deg er da - Hvordan har du tenkt at folk med erfaring fra et verdiskapende næringsliv, selvstendige næringsdrivende og høytlønnede skal delta i politikken?

    Espen Ellingsen

    Lørdag 04.04.2015
    Hei Sigrid Du har lang erfaring med å jobbe for og med folkevalgte politikere i Skien som tidligere kommunalsjef for helse og velferd. At du synes det er viktig med en debatt om politikergodtgjørelse, er jeg glad for. Bare noen få politikere jeg har snakket med synes det er fint å kunne debattere en sak angående deres egen avlønning, som de jo ift. kommuneloven bestemmer selv. At du er uenig med meg, synes jeg også er flott - det er jo nettopp det som er viktig. At vi kan diskutere og være enig om noe og uenig om annet. Jeg mener som du sikkert har skjønt at godtgjørelser til politikere i både kommunen og fylket ser jeg på som unødvendig og direkte demokratifiendtlig. Det fordi mange av de best betalte politikerne i både Skien og Porsgrunn bystyre har sittet i mange valgperioder, i to tiår, og ser ikke ut til at de vil ut. Det er til å forstå med så god avlønning for lite arbeid. De blir kumulert periode etter periode, sitter på de samme tillitsvervene i bystyret og som styreledere og medlemmer i eksterne styrer som de har fått grunnet sin politiske virksomhet. det gjør at færre kommer inn (i Porsgrunn ca 40% er ikke på reelt valg). Ergo så blir den grådighetskulturen blant alt for mange politikere sittende i bystyresalens vegger, valget på nye rep. redusert og kulturen værende. Etter å ha lest meg opp på kommuneloven, forskrifter og utredninger av ulike juridiske fagfolk, er det jo slik at mange folkevalgte i kommune og fylkesting har redefinert sine oppgaver som politikere - de går inn i detaljer og ser ikke de lange linjene. Det er nettopp det et bystyre skal være i en kommune, et styre, som bare i helt spesielle tilfeller skal gå inn i detaljer. Det har man kommunens rådmann og administrasjon til. Mange politikere i Porsgrunn jeg har snakket med sier også at de ikke stoler på administrasjonen - Frp i Porsgrunn mener sågar at administrasjonen er deres største fiende og utfordrer i bystyret. Da lurer jeg på om de har misforstått. for å gjøre en lang tankerekke kort; jeg tror det beste er større rullering på bystyrepolitikere, dekning av tapt arbeidsfortjeneste så får man luftet ut ukulturen og la det å være bystyrepolitiker fortsatt være et hedersverv, der folkevalgte skal være styre og ha agjørende vedtaksmyndighet i en kommune. Selvsagt medører det jobb å være folkevalgt, men det er jammen meg mye jobb å være korpsleder, styremedlem i idrettsforeniinger, fotballtrener, kulturleder etc. Dugnad er dugnad i min verden, avhengig av hvilken interesse man har. Det er også slik at mange politikere er så slitne: la administrasjonen gjøre jobben sin, kanskje de da kan konsentrere seg om sin styrefunksjon. Hyggelig at du kommenterte sigrid, dette er jo ett spørsmål om hvilke verdier vi ønsker skal være gjeldende i samfunnet vårt.

    Sigrid Øyen

    Lørdag 04.04.2015
    Avlønning og godtgjøring av kommunens folkevalgte politikere. Hei og takk for invitasjonen til denne gruppa! Jeg synes det er kjempefint at du åpner for en skikkelig debatt ift dette viktige temaet, og jeg tenker å kaste første brannfakkel. Jeg har tenkt mye på dette og faller ned på at jeg ikke er enig i at våre folkevalgte har for høy godtgjøring! Dette er folka som skal bestemme over smått og stort i kommunene våre, de tar de populære og de upopulære avgjørelsene for alle oss andre og står i både ros og masse ris i etterkant. Som en tidligere del av en kommunes administrative ledelse har jeg jobbet tett på politikere i alle farger og har sett hvor ufattelig viktig det er at disse bruker tid på å sette seg godt inn i sakene sine for å kunne ta gode og velbegrunnede avgjørelser. Ikke at vi andre bestandig ser eller forstår eller sympatiserer med valgene deres- men jeg har en klokketro på at de fatter de vedtak de opplever mest hensiktsmessige utfra de mulighetene de reelt sett har. Å sammenlikne by/ kommunestyre/ utvalgsmedlemmer med andre frivillige samfunnsdeltakere er i og for seg rimelig. Men- disse folkevalgte er de profesjonelle deltakerne. De fleste profesjonelle avlønnes- selv enkelte styreledere i boretslaget har en kompensasjon. Dette er kanskje kommunens viktigste 'styremedlemmer'. Alle møter i egne partier, andre politiske møter og aktiviteter og alle de politisk aktive som ikke er valgt inn i forskjellige kommunale fuksjoner og utvalg -de gjør dette helt frivillig og uten et øre i kommunal lønn/godtgjøring. Vi trenger dedikerte og flinke politikere til å styre for oss- og jeg bøyer meg i støvet for den innsatsen de legger ned og tenker de er verd hver krone og hvert smil de får på veien. Viktig å undrstreke at min holdning til dette ikke er grunnet egen listeplassering (listefyllplassering) mer på tross av. Når mange av oss blir bedt innstendig om å stille på liste så vitner det i mine øyne om at dette ikke er av de mest ettertraktede samfunnsvervene- avlønning/godtgjøring eller ikke. Ps- min erfaring gjelder politikere i Skien